Previntegral
Dilluns 21 Juny 2021

Consells per prevenir cops de calor al treball

PRL Tots els sectors
Consells per prevenir cops de calor al treball

 

Descarregar infografia

Com pot afectar la calor a les persones treballadores?

Quan arriba l'estiu i fa molta calor els mecanismes d’adaptació del nostre cos, com la suor, es posen en marxa per mantenir estable la temperatura corporal. Haver de realitzar tasques pesades o treballs a l’exterior a elevades temperatures pot portar el cos humà al límit i ocasionar accidents de treball.

El risc augmenta a mesura que puja la temperatura, per això és important que les empreses i les persones que fan feines a l'aire lliure o en ambients calorosos adoptin unes senzilles mesures de prevenció i estiguin atentes a símptomes com fatiga, mal de cap o vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor –que en alguns casos arriba a ser mortal-.

Consells bàsics per als treballadors i les treballadores

Quan les temperatures siguin extremes, especialment en les conegudes “onades de calor”, l’organisme està sotmès a una demanda energètica més alta i, per això, és important modificar i adoptar certs comportaments en el vostre funcionament habitual, cosa que us permetrà fer front millor a aquestes exposicions.

 • Adopteu les mesures preventives proposades per l’empresa segons l’avaluació de riscos.
 • Beveu regularment aigua fresca (10-12ºC) encara que no tingueu set (un got cada 15-20 minuts). És recomanable fer-ho immediatament abans de l’exposició, mentre dura l’exposició i continuar amb una hidratació generosa en finalitzar la jornada de treball.
 • Protegiu-vos del sol mentre feu treballs a l’exterior, amb roba ampla, clara i fresca que cobreixi la major part de la superfície del cos.
 • Quan sigui possible, protegiu-vos el cap amb una gorra o barret de teixit transpirable.

No deixeu que la situació empitjori

Si sou testimonis d’una anomalia que pot ser font de risc, aviseu el més ràpid possible el vostre cap o companys.

 • Eviteu o reduïu l’esforç físic que comporti una alta exigència.
 • Adapteu el vostre ritme de treball segons la vostra tolerància a la calor.
 • Sempre que sigui possible, quan dugueu a terme treballs a l’exterior, feu-ho en zones ombrívoles.
 • Reduïu les activitats físiques intenses a l’aire lliure durant les hores més caloroses. Eviteu, en la mesura que sigui possible, treballar a l’exterior, especialment entre les 11h. i les 16h.
 • Utilitzeu sistemàticament les ajudes mecàniques abans d’utilitzar eines manuals.
 • Refresqueu-vos sovint.
 • Descanseu en llocs frescos quan tingueu molta calor.
 • Penseu a eliminar qualsevol font addicional de calor, com material informàtic, impressores, làmpares...

 

Descarregar infografia


Compartir

En Previntegral utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.